ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΠΙ:
Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση ή ΙΠΙ είναι μια σοβαρή πάθηση, η οποία προκαλεί ουλές στους πνεύμονες και δυσχεραίνει την αναπνοή. Η νόσος είναι εξελικτική, δηλαδή χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Από τη στιγμή που στους πνεύμονες δημιουργηθούν ουλές εξαιτίας της ΙΠΙ, η κατάσταση δεν μπορεί να αναστραφεί. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις επιλογές θεραπείας της ΙΠΙ και να μιλήσετε, το συντομότερο δυνατό, με έναν πνευμονολόγο σχετικά με τη διαχείριση της νόσου.
Για να βοηθηθείτε στη συζήτηση με τον ειδικό, σχετικά με την πάθησή σας, μπορείτε να ανατρέξετε στον συμβουλευτικό οδηγό εδώ .
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ:
Μεταμόσχευση πνεύμονα
Η μοναδική θεραπεία της ΙΠΙ, προς το παρόν, είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα, μόνο όμως ένας μικρός αριθμός ασθενών πληροί τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη θεραπεία. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία η οποία ενέχει κινδύνους και οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, ώστε να ανταποκριθούν τόσο στη σοβαρή επέμβαση όσο και στην αναισθησία. Πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί συμβατός δότης, πράγμα που μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο. Ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία δωρεάς οργάνων.
Αντι-ινωτικά φάρμακα
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΙΠΙ. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, μπορεί αυτά να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΠΙ:
Πνευμονική αποκατάσταση
Η πνευμονική αποκατάσταση είναι ένα πρόγραμμα άσκησης, συζήτησης και συμβουλευτικής σχετικά με την υγεία των πνευμόνων. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από ΙΠΙ να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση των πνευμόνων τους και να διαχειρίζονται τα συμπτώματα της νόσου. Ένας κύκλος πνευμονικής αποκατάστασης διαρκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, 6-8 εβδομάδες, με μία ή δύο συνεδρίες την εβδομάδα, συνήθως στο πλαίσιο ομάδας. Στόχος είναι να συμβάλει στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, έτσι ώστε το οξυγόνο να χρησιμοποιείται πιο αποδοτικά σε όλο το σώμα, καθώς και στη γενική βελτίωση των επιπέδων φυσικής κατάστασης και δραστηριότητας των ασθενών.
Αντιβηχικά φάρμακα
Ένα σύνηθες σύμπτωμα των ασθενών που πάσχουν από ΙΠΙ είναι ο ξηρός βήχας, χωρίς φλέγματα ή βλέννα –μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλεί κόπωση, ή να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Αν βήχετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια φάρμακα, τα λεγόμενα αντιβηχικά, που θα βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας με την οποία βήχετε.
Αντιόξινα φάρμακα
Τα αντιόξινα φάρμακα παρέχονται στα ασθενείς που πάσχουν από ΙΠΙ, όταν βιώνουν αίσθημα καύσου και όξινη δυσπεψία. Ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αυτές οι θεραπείες παρέχονται επίσης σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα, για την αποφυγή βλάβης των πνευμόνων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Οξυγονοθεραπεία
Η οξυγονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με το αίσθημα δύσπνοιας, καθώς εισέρχεται μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό. Ωστόσο, το οξυγόνο παρέχεται συχνά από φιάλη, επομένως μπορεί να περιορίζει την ευκολία μετακίνησής σας. Όσο η ΙΠΙ εξελίσσεται, η μακροχρόνια οξυγονοθεραπεία καθίσταται απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις.